Druga Poslanica Nesvrstanima: Ja imam glas!

Nakon uspješno provedenog prijekta “Prva poslanica Nesvrstanima: Pravo na religioznostLGBTIQ+ osoba” i ove godine nastavljamo s podrškom LGBTIQ+ vjernicima:ama i osobama s iskustvom religioznosti u sklopu projekta “Druga poslanice Nesvrstanima: Ja imam glas!”

Iskustva s kojima se susreću LGBTIQ+ osobe često podrazumijevaju višestrukudiskriminaciju, stigmatizaciju i neprihvaćanje. Jasno je da su religijske zajednice veliki problem u daljnjem produbljivanju navedenih problema te često i glavni pobornik ukidanja prava ove skupine. LGBTIQ+ osobe s iskustvom religioznosti, kao i LGBTIQ+ vjernici osobito su ugroženi s obzirom da su često primorani birati između dva identiteta – religijskog i seksualnog/rodnog pa je osjećaj izolacije, nepripadanja i odbacivanja još izraženiji. Aktivnosti se provode u dva ciklusa i osmišljene su kao siguran prostor u kojem će i ove godine sudionici/ce moći graditi sigurnu mrežu te se povezati dijeleći svoja iskustva religioznosti i utjecaja religije na njihov LGBTIQ+ identitet. 

Prvi ciklus grupa podrške održava se od 26.9.2023. do 8.12.2023. uz stručnu podršku psihologinje Iskre Pejić i s fokusom na obradu religijske traume i partnerskih/romantičnih odnosa osoba s iskustvom religijske traume

Drugi ciklus održava se od 19.1.2024. do 15.3.2024., a provodimo ga u suradnji s Centrom za Kazalište Potlačenih. Kroz različite kreativne tehnike,metode psihodrame i forum kazališta, tema suživota religijskog i queer identiteta bit će obrađena iz drugačije perspektive, a sudionici/ce će se ponovno imati priliku povezati s vlastitim i tuđim iskustvima.



Projekt “Druga Poslanica Nesvrstanima: I ja imam glas!” financiran je sredstvima za programe i projekte udruga iz područja promicanja ljudskih prava iz Proračuna Grada Zagreba za 2023.