Kako je nastala (pro)vokacija u Rijeci i Zagrebu


Dijalog religije i kvira na našim prostorima javlja se na marginama, tamo negdje gdje se nađe hrabra osoba koja iz vlastitog iskustva i potrebe krene, uvjeravaju nas često, nespojivo spajati u prostor susreta i dijaloga. Višestruko diskriminirani glasovi prečesto su nadglasani ostrašćenim tvrdnjama koje negiraju stvarnost njihovih religijskih i kvir iskustava, njihovih života. Brisanjem tih iskustava i identiteta, u cilju ostvarenja nehumanih političkih agendi, negiraju se temeljna prava postojanja i slobode. Unatoč tome i malo po malo, mjesta prihvaćanja višestrukih i navodno nespojivih identiteta zaživjela su. Na marginama nastali, mali izolirani otoci sigurnih prostora i teoloških promišljanja odlučno stvaraju i zahtijevaju zajednicu prihvaćanja. Što ako počnemo povezivati te male izolirane otoke? Nastaje li tako (pro)vokacija?

Sarajevski otvoreni centar pripremio je zbornik (Pro)vokacija LGBTQA+ vjernica i vjernika: Pledoaje za dijalog vjerskih zajednica i LGBTQA+ zajednice u kojem otvara teme odnosa queer i religijskih zajednica na razini iskustva, institucija, teologije i aktivizma. Urednici Alen Kristić i Amina Imamović za prvi ovakav zbornik u regiji pripremili su razgovore s o. James Martinom i članovima “Unity Mosque” i okupili niz autora_ica: Mihael Sečen, Stefan Ezra-Itiel Šparavalo, Vanja Hamzić, Alen Kristić, Stephanie Bayer, Mate Uzinić, Tanja Grabovac te naše Lucija Marković, Greta Grakalić Rački i Lana Bobić.

U sklopu projekta “Platform for Equality” ukazala nam se prilika organizirati razgovore s urednicima_cama i autorima_cama o nastanku i značenju zbornika.

U Zagrebu smo tako, 3.11.2023. organizirale razgovor s Alenom Kristićem, Aminom Imamović, Tanjom Grabovac, Lucijom Marković i Lanom Bobić.

Zagreb, 3.11.2023.

U Rijeci smo 4.11.2023. organizirale rzgovor s Alenom Kristićem, Aminom Imamović, Gretom Grakalić Rački, Lucijom Marković i Lanom Bobić.

Rijeka, 4.11.2023.