Katolkinje pozivaju Svetu Stolicu da se pridruži Vijeću Europe

Priopćenje za javnost

Katolkinje pozivaju Svetu Stolicu da se pridruži Vijeću Europe.

“Naša katolička vjera ne može se smatrati odvojenom od naše predanosti ljudskim pravima!”

Rim, Vaduz, München, Milano, Cologne, Lyon, London, Zagreb, Madrid, Barcelona, Innsbruck, Dublin, Lucerne, 10.12.2021

U zajedničkoj deklaraciji, utjecajne katoličke organizacije za prava žena pozivaju Svetu Stolicu da se pridruži Vijeću Europe i potpiše Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Povod je Međunarodni dan ljudskih prava koji se obilježava 10.12.2021. Među potpisnicama su: Ordensfrauen für Menschenwürde ((Germany), Donne per la Chiesa (Italy), Maria 2.0 (Germany), Voices of Faith (Rome/Liechtenstein), Comité de la Jupe (France), Catholic Women Speak (United Kingdom), In Bona Fide (Croatia) la Revuelta de Mujeres (Spain), Alcem La Veu (Spain), We are Church (Ireland), Wir sind Kirche (Austria), SKF Schweizerischer Katholischer Frauenbund (Switzerland): “Godinama je Sveta Stolica djelovala kao država za sebe. To stvara prava, ali i dužnosti”, poručuju potpisnice.

Lateranski ugovor između Svete Stolice i Italije star je preko devedeset godina. Europski sud za ljudska prava (ECtHR) postoji više od šezdeset godina. 

Dana 12. listopada 2021. ESLJP je objavio svoje nalaze o prvom sudu koji je uključivao Svetu Stolicu. U ovoj presudi ESLJP podsjeća da je Sveta Stolica već sklopila ugovore s trećim državama, kao i međunarodne sporazume. Sud iz toga zaključuje da Sveta Stolica ima obilježja nalik na državu. Drugim riječima, Svetu Stolicu načelno kvalificira kao državu za sebe. To nije iznenađujuće, budući da Sveta Stolica djeluje kao država u vlastitom pravu prema državama i također, na primjer, u Ujedinjenim narodima.

Stoga postavljamo pitanje: “Ako se Sveta Stolica smatra državom, zašto nije članica Vijeća Europe?”

Vijeće Europe je najstarija međunarodna organizacija u Europi. Smatra se da glasom demokratske savjesti u Europi i branikom ljudskih prava, a do danas ima 47 zemalja članica.

Ovo prepoznavanje značaja Vijeća Europe u obrani ljudskih prava i očuvanju mira tjera nas da se pitamo zašto Sveta Stolica ne traži članstvo u Vijeću Europe. Kriteriji u izvješću Tribunala ESLJP jasno pokazuju da Sveta stolica već funkcionira i da je priznata kao država u mnogim kontekstima, pa zašto ne i kao članica Vijeća Europe?

Kao stalni promatrač, Sveta Stolica je ratificirala različite sporazume Vijeća Europe.

Ljudska prava nisu važna samo za Vijeće Europe, važna su i za Svetu Stolicu. To se uvijek iznova naglašava. Na primjer, papa Franjo je rekao: „[…] kada je Gospodin Isus Krist liječio gubavce, progledao slijepe, družio se s carinicima, poštedio život preljubnici i pozvao nas da njegujemo ranjenog putnika, on je taj koji je učinio razumljivim da svako ljudsko biće zaslužuje poštovanje i uvažavanje, bez obzira na njegovo fizičko, psihičko i socijalno stanje. Iz kršćanske perspektive, dakle, postoji značajan odnos između evanđeoske poruke i priznavanja ljudskih prava u skladu s duhom autora Opće deklaracije o ljudskim pravima.  U obraćanju Vijeću Europe u Strasbourgu u studenom 2014., papa Franjo je primijetio da je „put koji je Vijeće Europe odabralo prije svega put promicanja ljudskih prava, zajedno s rastom demokracije i vladavine prava. Ovo je posebno vrijedan pothvat, sa značajnim etičkim i društvenim implikacijama, budući da razvoj naših društava i njihov miran budući suživot ovisi o ispravnom razumijevanju ovih pojmova i stalnom promišljanju o njima. Ovo razmišljanje jedan je od velikih doprinosa koje je Europa ponudila, i nastavlja nuditi, cijelom svijetu.” 

Katolkinje potpisnice ovog prijedloga primjećuju sljedeće: “Kao što svi znamo; europska obitelj još nije potpuna u Vijeću Europe. Ranije pristupanje Bjelorusije za sada se može isključiti. Međutim, u njenom priznanju državnog statusa Svete Stolice, sudsko izvješće ESLJP-a otvara vrata Svetoj Stolici. Pristup Svete Stolice u članstvo Vijeća Europe bio bi daljnji korak ka Vijeću Europe koji ujedinjuje cijelu europsku obitelj. Kao katolkinje, pozivamo na potpunu validaciju i provedbu ljudskih prava u vlastitim vjerskim institucijama kao i u širem društvu. Naša katolička vjera ne može se smatrati odvojenom od naše predanosti ljudskim pravima! Stoga se zalažemo za rano pristupanje Svete Stolice Vijeću Europe!